Loading

Pozovite nas 063/277-062 011/7181-403

Telegraf - Da li znate šta jedete?

Da li znate šta jedete? Prosečan gradski stanovnik na godišnjem nivou može pojesti i do 5kg aditiva

Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju hrani u toku industrijske proizvodnje, prerade, pakovanja, transporta i čuvanja, a zbog namernog menjanja njenih prirodnih svojstava: da bi proizvod bio ukusniji, dugotrajniji, boljeg izgleda.


Povodom Svetskog dana zdrave hrane koji se obeležava 16.oktobra, u Zepter Hotelu, u petak 13. oktobra održano je predavanje "Da li znate šta jedete?" u organizaciji Obrazovne televizije - eduTV, Zepter Hotela i firme Nutri Bios, proizvođača organskih funkcionalnih paketa.

Partneri događaja su proizvođač i distributer organske hrane Jovanjica i emisija Gastro bukvar. Predavač je bila prim. dr Ljiljana Bajić Bibić, autor funkcionalnih Nutri Bios paketa, koja se više od deset godina bavi izučavanjem kako hrana utiče na zdravlje čoveka.

- Iako se u medijima mnogo govori o zdravoj ishrani, mali procenat stanovništva je upućen šta je to zdrava hrana. U medijskim objavama često možemo da pročitamo koje namirnice treba jesti kako bismo poboljšali zdravlje, očuvali vitku liniju ili izgubili na kilaži, dok je mali procenat onih koji zaista zna da li je i koliko hrana koju jedemo zagađena i kakav to uticaj ima na naše zdravlje - istakla je naša sagovornica i predavač prim. dr Ljiljana Bajić Bibić.

Skoro sva industrijska obrađena hrana je prepuna aditiva. Smatra se da prosečan gradski stanovnik od 100% hrane koju konzumira dnevno, 75% konzumira industrijski prerađenu hranu. Ukoliko se ne vodi računa na godišnjem nivou možemo kroz hranu uneti i do 5 kg aditiva. Kumulativno dejstvo aditiva po naše zdravlje nije bezazleno, a o tome najčešće ne vodimo računa.

Aditivi su hemijske supstance koje se dodaju hrani u toku industrijske proizvodnje, prerade, pakovanja, transporta i čuvanja, a zbog namernog menjanja njenih prirodnih svojstava: da bi proizvod bio ukusniji, dugotrajniji, boljeg izgleda.

- Oznaka E na deklaracijama predstavlja oznaku određenog aditiva. E-broj je uveden zbog lakše sistematizacije aditiva i jednostavnosti - na primer, kraće je napisati E621 nego mononatrijum glutaminat. Oznaka “E” znači “Europe”, odnosno radi se o aditivima čija je upotreba dozvoljena u Evropi. Neki aditivi kao što su arome i enzimi nemaju svoj E-broj nego se označavaju na drugi način - dodaje naša sagovornica.


Soli glutaminske kiseline /E 621-625/ koji su pojačivači ukusa mogu imati toksično dejstvo na nervni sistem, te mogu prouzrokovati različita neurološka oboljenja u toku višegodišnje konzumacije a to su: moždana skleroza. Ne treba ni da vam govorim šta za 20 godina redovne upotrebe aditivi mogu da naprave u organizmu. Često bolest tada ne možemo ni povezati sa načinom ishrane.

U poslednjih pedesetak godina pesticidi i veštačka đubriva su najtraženiji proizvodi u poljoprivredi. Njihova neumerena upotreba ima štetan uticaj na biljni i životinjski svet, takođe i na konzumente koji ih na taj način, tj. ishranom, unose u organizam, a što može dovesti do mnogih oboljenja, kao što su različiti nervni poremećaji, oštećenje bubrega i jetre, rak. Sigurno da njihova upotreba treba biti strogo kontrolisana, ako je uopšte opravdana, s obzirom da štetočine vrlo brzo razvijaju otpornost na pesticide.


Ne treba razvijati paniku, jer moderan način života nam ne dozvoljava da se načinu ishrane posvetimo koliko bi trebalo, ali svakako se treba edukovati, obratiti pažnju i naučiti da čitamo deklaracije. Moja je misija da na svojim predavanjima i u školama ljude edukujem o zdravom načinu ishrane i na taj način unapređujem zdravlje naše nacije, jer smo često u zabludi da se hranimo zdravo, a zapravo jedemo potpuno nezdrave proizvode.

Izvor: Telegraf.rs