Loading

Pozovite nas 063/277-062 011/7181-403

Organski biofermentisani sok od cvekle


Cvekla (Beta vulgaris) je povrće karakteristične crvene boje. Njeno bogatstvo mineralima, ugljenim hidratima, vitaminima, mastima i belančevinama čini je korisnom i zdravom namirnicom. Jedna je od retkih biljaka koja, pored ostalog, sadrži i vitamin B 12.

Oblik joj može biti okrugao ili cilindričan.


KRATKA ISTORIJA

Cvekla ima dugu tradiciju gajenja, te prvi tragovi o njenom uzgoju i korištenju potiču još iz perioda 2000 godina pre nove ere. Istorijski izvori iz I veka p.n.e. govore o tome da je cvekla u to doba gajena uglavnom zbog listova. U početku, ljudi su isključivo jeli zelene delove cvekle, a njen koren počeli su da koriste u 18. veku. Cvekla raste na svim kontinentima.

UPOTREBA

Cvekla je dvogodišnja zeljasta biljka. List /takođe bogat hranljivim sastojcima, vitaminima i mineralima/ može da se upotrebljava u svežem stanju kao salata i varivo, dok se koren marinira ili se od njega pravi sok, koncentrat i sušena cvekla. Najbolji uslovi za čuvanje cvekle su niska temperatura (0-5ºC) i visoka relativna vlažnost (90-95%). Cvekla može uspešno da se čuva i do 8 meseci ako je skladištenje pravilno.

SASTAV

Cvekla u svom korenu sadrži mnoge korisne sastojke i supstance, zahvaljujući kojima poseduje moćna lekovita dejstva:• antocijan• bakar• belančevine• betain• betanin• biljna vlakna• biljne masti• brom• vitamine B1, B2 i B12• vitamin C• gvožđe• jod• kalijum• kalcijum• kobalt• litijum• magnezijum• mangan• natrijum• oksalnu kiselinu• prirodni šećer• rubidijum• selen• stroncijum• sumpor• fluor• folnu kiselinu• fosfor• hrom• cezijum• cink100 g sveže namirnice ima 36 kcal. S obzirom na sve navedeno, cvekla je deo mnogih prirodnih metoda lečenja, jer, kako je već rečeno, ona ima antikancerogena, antibakterijska, antioksidantna i diuretska svojstva.

IMA POZITIVNU ULOGU KOD:

- tumora i karcinoma, hematoloških maligniteta

- osteoporoze - anemije, tj. slabokrvnosti

- u narodu je oduvek bila cenjena kao sredstvo za “popravljanje” krvne slike a danas je to i naučno potvrđeno- povišenih masnoća u krvi

- povišenog krvnog pritiska

- poboljšanja imuniteta, posebno je korisna kod zapaljenja disajnih puteva.

- preporučuje se osobama koje boluju od oboljenja jetre i žučnih puteva jer podstiče lučenje žuči

- deluje sedativno (umirujuće) na nervni sistem- povoljno utiče na funkciju želuca i creva i reguliše stolicu- idealna je za snaženje fizički ili psihički iscrpljenih osoba, a sve to zahvaljujući i glutaminskoj i asparaganskoj kiselini koje su vrlo važne za funkciju mozga i nerava- visok sadržaj betaina u cvekli utiče na povećanje elastičnosti krvnih sudova.

- lečenja gojaznosti, s obzirom da uravnotežava apetit i podstiče metabolizam

- smanjenja posledica zračenja, a pripisuje joj se i moć zaštite od efekata radioaktivnosti. Cvekla je poznata kao čistač organizma iz razloga što apsorbuje mnoga toksična jedinjenja koja se kasnije eliminišu iz organizma. Međutim, treba napomenuti da je samo organska cvekla čistač organizma, jer je cvekla uzgajana na zemljištu u kojem postoji zatrovanost /ostaci pesticida, herbicida, đubriva.../ znatno slabije delotvorna s obzirom da ona, zbog svojih bioloških osobina, apsorbuje otrove iz zemlje nakon čega ne može da ispolji svoja lekovita dejstva. Treba znati da prilikom upotrebe cvekle mokraća i stolica mogu dobiti crvenkastu boju. U odnosu na kuvanu, sveža cvekla ima znatno veću lekovitost.

ŠTA JE TO ORGANSKA CVEKLA

Kada se kaže ORGANSKA CVEKLA, misli se na specifičnu proizvodnju cvekle, bez upotrebe pesticida i ostalih hemikalija. Cvekla / kao i ostale namirnice dobijene na ovaj način/ dobijena na ovaj način je najzdravija, jer se prilikom njene proizvodnje poštuju sledeća pravila: • ne koriste se pesticidi, herbicidi ni slična sredstva • njiva na kojoj se uzgaja organska hrana u toku najmanje tri prethodne godine nije hemijski tretirana • Njiva namenjena organskom uzgoju mora da ima jasne granice, da biljke na njoj ne bi dolazile u dodir sa hemikalijama sa susedne njive • zabranjen je genetski inženjering - sve je u skladu sa prirodom • problemi sa štetočinama rešavaju se prirodnim putem - postavljanjem zamki i mamaca; korišćenjem životinjskih i biljnih vrsta koje su im prirodni neprijatelji ili repelenti

NUTRI BIOS ORGANSKI SOK OD CVEKLE

NUTRI-BIOS organski sok od cvekle proizveden je biofermentacijom. BIOFERMENTACIJA je prirodni proces mlečno-kiselinske fermentacije koja se odvija po principu dominantne mikroflore. Naime, nakon što se iz cvekle iscedi svež sok, njemu se dodaje mlečno-kiselinska kultura (specijalna mešavina bakterija) koja pod određenom temperaturom omogućava da se u soku proizvedu i očuvaju mlečne kiseline, različiti minerali i vitaminski kompleksi, uz očuvanost antocijana koji deluju antikancerogeno. Proizveden na taj način, sok ima sva svojstva sveže ceđenog soka a nema više svoj otužni okus koji je, inače, njegova poznata karakterista.

DEJSTVO ORGANSKOG SOKA OD CVEKLE

MANJA OPTEREĆENOST ORGANIZMA

Sok od sirovog povrća ima isti efekat kao i sveže povrće od kojeg je nastao, ali se lakše resorbuje i značajno manje opterećuju sistem organa za varenje. Ona količina sastojaka koja se unese sokom, mogla bi se uneti i samom namirnicom, ali uz konzumaciju mnogo veće količine, što je nekada neizvodljivo zbog specifičnog stanja organizma korisnika (bolest organa za varenje, slab apetit, muka...).

VISOKA KONCENTRACIJA SVIH HRANLJIVIH SASTOJAKA Ceđenjem cvekle dobija se visoka koncentracija svih njenih hranljivih materija. Mnogi suplementi nastoje da zamene originalne namirnice, međutim, one su efikasnije od bilo kog suplementa. Ma koliko usavršena bila formula koju je čovek napravio, ne može se uporediti sa prirodnom integralnom hranom gde su svi sastojci prirodno i optimalno izbalansirani i prilagođeni čovekovom organizmu.

BRZO ZAPOČINJANJE DEJSTVA

U roku od 30 minuta hranljive materije iz soka započinju svoje dejstvo u krvotoku i organizmu.

ALKALIZACIJA ORGANIZMA

Sok od cvekle je veoma značajan zbog alkalnosti koju ostvaruje u organizmu. Naime, od ranije se zna da ćelije raka bolje napreduju u kiselijem okruženju, tako da su i mnoge antitumorske dijete, koje se primenjuju bilo preventivno, bilo za lečenje tumora, usmerene na stvaranje alkalne sredine organizma.

ČIŠĆENJE – DETOKSIKACIJA ORGANIZMA

Sok je izvanredan dodatak ishrani i odličan način da se telo očisti i /iz/leči.Naše telo je zatrovano mnogim hemikalijama koje prirodno ne bi trebalo da postoje u našem organizmu. U savremenim uslovima života okruženi smo mnogim hemijskim supstancama koje je čovek proizveo a koje toksično deluju na organizam. Neko ko se hrani uobičajeno /industrijski prerađenom hranom punom aditiva/, koristi konvencionalna kozmetička sredstva koja u sebi takođe sadrže mnoštvo hemikalija i uz to udiše loš vazduh, u sebi ima koncentaciju hemikalija koja može, uz druge nepovoljne okolnosti /pozitivna genetika, stres.../ izazvati niz oboljenja, od kojih. Oboljenja najčešće nastaju kao posledica poremećenog imunološkog /odbrambenog/ mehanizma koji nije u stanju da se izbori, između ostalog, sa navedenim otrovima i zbog toga nastaju metaboličke i ćelijske promene koje uzrokuju bolest.Cilj detoksikacije je obnavljanje pravilnog rada organa, poboljšanje metabolizma, pravilno funkcionisanje endokrinih žlezda (žlezda sa unutrašnjim lučenjem) i ukupno osnaženje organizma da bi u procesu prevencije ili lečenja organizam bio ojačan, sa boljim imunološkim, endokrinim i neurološkim procesima.